KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Názory Volby 2016 Paměť národa je krátká

Paměť národa je krátká

Přidáno 15. 9. 2016

Na internetu existuje zajímavá webová stránka www.pametnaroda.cz. Provozovatelé si dávají za cíl zpřístupnit veřejnosti individuální svědectví pamětníků. Prostřednictvím těchto svědectví chce projekt pomoci k objasňování nedemokratických režimů v minulém století. Tisíce vzpomínek utváří obraz o tom, jak se nacismus a komunismus podepsal na lidských osudech.

Možná se bude zdát, že za posledních 25 let bylo již všechno o těchto zvěrstvech publikováno a není třeba si již připomínat, co bylo kdysi. Opak je pravdou. Abychom neopakovali chyby z historie, je potřeba se poučit a včas reagovat.

Před čtyřmi roky se v našem kraji po krajských volbách spojila „vítězná ČSSD“ s komunisty. Byla opět vytvořena nová „Národní fronta“ a celé čtyři roky se obě vládnoucí strany náležitě bratrsky objímaly. Bylo zapomenuto, že v dobách nesvobody zničili komunisté tisíce a tisíce lidských osudů.

Doufám, že až letos půjdou lidé k volbám, že si uvědomí, jaká potencionální rizika nám opět hrozí z takových podobných oranžovo- rudých koalicí…

Jeden můj dobrý kamarád, kterému bude téměř sedmdesát let, je celoživotní velký fanda do hokeje. Pamatuje si všechny ligové hráče, sestavy a snad i výsledky zápasů za posledních 50 let. Chtěl bych mít také takovou dobrou paměť a nám všem bych přál, aby podobně dobrou paměť na události měl celý národ.

Ing. Petr Kubát
kandidát Koalice pro Královéhradecký kraj