KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Názory Volby 2016 Rekonstrukce Velkého náměstí ve veřejném zájmu a tyranie menšiny

Rekonstrukce Velkého náměstí ve veřejném zájmu a tyranie menšiny

Přidáno 19. 9. 2016

Bydlím na Velkém náměstí v Hradci Králové a jsem tomu ráda. Život v historickém centru města s sebou sice přináší svá omezení a negativa, která vyplývají z povahy daného místa, nicméně takové limity člověk buď akceptuje, nebo má možnost zvolit si jiné bydlení.

Pak ale existují taková omezení, která přijmout nechceme, protože nejsou nezbytně nutnou součástí života v dané oblasti. Nechci každý den riskovat výron kotníku při chůzi přes náměstí, nechci tajit existenci historického náměstí před kolegy ze zahraničních univerzit a nechci pokaždé kontrolovat auto, zda se po průjezdu místním tankodromem neuvolnilo kolo. Takové náměstí si nezaslouží obyvatelé města ani náhodní návštěvníci.

Neodkladná rekonstrukce Velkého náměstí je tak jednoznačně veřejným zájmem, tedy takovým zájmem, který též nazýváme obecným. A budeme-li chápat veřejný zájem jako opak zájmu omezené skupiny či jednotlivce, pak je zřejmé, že jeho naplnění směřuje k rozvoji města a společnosti.

Zatímco v předminulém století významní myslitelé jako byl Alexis de Tocqueville či John Stuart Mill při svých zkoumání britské a americké demokracie upozorňovali na nebezpečí tzv. tyranii většiny, kdy omezováním individuálního rozvoje společnost postupně degraduje, Velkému náměstí hrozí úplný opak, kterým je tyranie menšiny, jež blokuje tolik potřebnou rekonstrukci.

Mgr. et Mgr. Pavlína Springerová, Ph.D.
kandidátka Koalice pro Královéhradecký kraj